AI In Actie Update Juni 2019

Gepubliceerd op 5 juli 2019 om 14:14

Er verschijnen elke maand talloze artikelen en toepassingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning. Wij zien en lezen een groot deel daarvan en hebben voor jou een selectie gemaakt van de 3  artikelen die ons afgelopen maand opvielen.

1. Deepfake wint terrein

Deepfake is een toepassing van AI waarbij met een paar voorbeelden aan foto's en videomateriaal een persoon kan worden nagebootst door AI. Het is nu nog eenvoudiger en algemeen beschikbaar geworden. Het grote gevaar daarvan is dat je die persoon vervolgens op beeld uitspraken kunt laten doen die hij helemaal nooit gedaan heeft.

Stel dat je Donald Trump een uitspraak laat doen die hij nooit gedaan heeft die grote impact kan hebben op bijvoorbeeld de aandelenkoersen dan kan dat heel gevaarlijk zijn. Een soort fake news dus maar dan met gemanipuleerde beelden.....En laten mensen nou net wat ze zien (nu nog wel) eerder geloven dan wat ze lezen.

Het is inmiddels ook op een goede manier ingezet in een advertentie van een campagne tegen Malaria waarin de voetballegende David Beckham opeens alle talen van de wereld lijkt te spreken.

Een oplossing tegen deepfakes is ook met AI te vinden, namelijk het trainen van AI dat Deepfakes kan ontdekken. Tijdens de Hackathon for Peace Justice & Security in Den Haag heeft het team Open DSE gewonnen met een tool om deepfakes te kunnen detecteren met behulp van kunstmatige intelligentie. 

De negatieve gevolgen van AI zijn straks waarschijnlijk ook te bestrijden met AI... 

https://www.emerce.nl/achtergrond/deepfake-20

https://www.emerce.nl/wire/kunstmatige-intelligentie-strijd-tegen-fake-video

2. Artificial Intelligence ingezet tegen voedselverspilling

Met behulp van camera’s, slimme weegschalen en artificial intelligence wordt bij de facilitaire dienstverlener ISS voedselverspilling en overproductie voorkomen. Op deze wijze kan tot wel 8% op de voedselkosten worden bespaard. De door Artificial Intelligence aangedreven keuken is inmiddels al meer dan 75 keer geïnstalleerd en de technologie zal dit jaar nog op een groot aantal locaties verder worden uitgerold.

https://www.emerce.nl/wire/forse-besparing-voedselkosten-catering-door-artificial-intelligence-toepassing-winnow-vision

 

Ook Albert Heijn zet AI in om voedselverspilling tegen te gaan d.m.v. dynamisch afprijzen.

Bij dynamisch afprijzen berekent een door Albert Heijn ontwikkeld algoritme automatisch de beste korting om aan het einde van de dag geen onverkoopbare producten over te houden en zo voedselverspilling te verminderen. Het algoritme houdt rekening met onder andere locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, historisch verkoopverloop en voorraad in de winkel. Bij de producten worden elektronische prijskaartjes geplaatst met daarop twee prijzen: de reguliere prijs en afprijzing bij een specifieke houdbaarheidsdatum.

https://nieuws.ah.nl/albert-heijn-zet-kunstmatige-intelligentie-in-tegen-voedselverspilling/

 

3. AI verzint nieuwe sporten

De traditionele sportzomer kan in de toekomst wel eens bijzonder gevarieerd worden :). Het traditionele seizoen met Roland Garos, Wimbledon, een EK/WK voetbal, de Tour de France en Olympische Spelen kan namelijk wel eens uitgebreid worden met nieuwe sporten.

Er is recent een experiment geweest waarbij AI op basis van bestaande sporten en spelregels nieuwe sporten wist te genereren. 

Een neuraal netwerk bedacht tientallen nieuwe sporten, waaronder een aantal behoorlijk bizarre. Maar Speedgate, een combinatie van handbal, voetbal en rugby, is daadwerkelijk te spelen.

https://www.deingenieur.nl/artikel/ai-verzint-nieuwe-sporten


Boekpresentatie Artificial Intelligence In Actie

Zelf hebben we ook nog nieuws dat we graag met je willen delen! De officiële lancering van ons boek "Artificial Intelligence in Actie"

Op 20 juni hebben we ons boek Artificial Intelligence In Actie officieel gepresenteerd en overhandigd aan Professor dr. Jaap van den Herik. De Nederlandse icoon van de AI geschiedenis.

De middag werd gehouden bij de digital hub van Yes!Delft in Den Haag, waar we tussen alle AI start-ups onze presentatie over de 6 succesfactoren van AI implementaties gaven.

Het boek wordt goed opgepakt door de media en heeft al de 13-de positie in de managementboek top 100 behaald. 🥂😎

 


Reacties van klanten

De afgelopen maand hebben we veel presentaties, trainingen en inspiratiesessies gegeven voor onder andere de Erasmus Academie, Thebe en Interim Valley.

We delen graag een reactie van 1 van de deelnemers van de inspiratiesessie over AI voor Thebe Zorg.


Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met artificial intelligence? Of ben je nieuwsgierig naar wat artificial intelligence voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of neem deel aan onze gratis online AI introductie training

Dat kan via ons contactformulier of bel Muriël op 06-10 95 60 21, of Taco op 06-44 33 44 73