Artificial Intelligence in HR; Gaat het mijn baan overnemen of levert het mij iets op?

Gepubliceerd op 1 september 2019 om 20:34

De afgelopen tijd staan de media vol met verhalen over Artificial Intelligence (AI). Het lijkt wellicht of deze ontwikkelingen alleen relevant zijn voor een select gezelschap van early tech adaptors, maar niets is minder waar. 

Welk domein of sector je maar bedenkt, AI is overal, dus ook binnen HR. En meer aanwezig dan jij nu waarschijnlijk vermoedt. Daar niet meer over weten kan betekenen dat je relevante businesskansen mist of niet tijdig kan inspelen op het effect dat dit op medewerkers heeft.

Maar wat is Artificial Intelligence nu eigenlijk? Gaat het mijn baan overnemen? En wat levert het toepassen ervan mij op?

Wat is Artificial Intelligence?

Zelf omschrijf ik Artificial Intelligence als een gereedschapskist, waarin zich verschillende tools bevinden die in meer of mindere mate een bepaalde vorm van menselijke intelligentie proberen na te bootsen.

Om de gereedschapskist nader te duiden kan je de verschillende gereedschappen (AI-technologieën) als volgt indelen:

  1. Beeld: beelden herkennen
  2. Tekst: tekst begrijpen en produceren
  3. Spraak: gesproken taal begrijpen en produceren
  4. Voorspelling: voorspellen en suggesties doen
  5. Virtuele assistent: chatbots (geschreven tekst) en virtuele assistenten (gesproken tekst)
  6. Robotica: mechanische hulpmiddelen

Gaat AI mijn baan overnemen?

Wel eens gehoord van Seedlink? Zij hebben algoritmes waarmee op basis van een motivatiebrief en een CV iemands persoonlijkheidsprofiel gematcht kan worden met bedrijven en functies.

En ken je Textio al?

Textio (https://textio.com/ ) analyseert geschreven vacatureteksten en komt binnen een paar milliseconden met tekstvoorstellen die leiden tot o.a. meer vrouwelijke sollicitanten. De enorme opkomst van chatbots/virtuele assistenten is ook niet meer te ontkennen. Deze zullen vele HR vragen voor managers en medewerkers gaan beantwoorden, maar kunnen bijvoorbeeld ook worden ingezet als persoonlijke sollicitatie assistent of carrière coach (zie IBM Watson Career Coach https://www.ibm.com/watson/talent/career-coach/).  En zo zijn er nog vele andere toepassingen binnen HR.

Door het gebruik van data en AI, wordt HR weer een echt mensen-vak! De HR professional kan zich namelijk steeds meer gaan richten op de echte aandacht voor de mens en de slimme machines het meer saaie, administratieve en repetitieve werk laten overnemen. Zo zou de machine bijvoorbeeld de beste drie kandidaten voor een functie op basis van hun cv kunnen voorselecteren. Het uiteindelijke sollicitatiegesprek wordt door HR medewerkers gevoerd en ook de definitieve keuze wordt door de mens gemaakt.

Wat levert het toepassen mij op?

Een mooie casus voor het toepassen van artificial intelligence is het voorspellen van vertrek. Het vertrek van medewerkers is vaak een kostbare zaak. Kennis gaat verloren, er moet iemand worden aangenomen en vervolgens moet een nieuwe medewerker weer ingewerkt worden.

Het is bespaart dan ook een hoop kosten als  je tijdig kan voorspellen wie er mogelijk gaat vertrekken.

 

Een kleine rekensom:

  •       Werving van een nieuwe medewerker kost 1000 euro
  •       Training van een nieuwe medewerker kost 1000 euro
  •       Stel je kan voorspellen wie er volgende maand gaat vertrekken
  •       Je biedt deze persoon 500 euro aan om nog 6 maanden te blijven
  •       Je hebt 1500 euro bespaard en je houdt ook een ervaren medewerker langer in dienst!

 

Slimme machines gaan dus niet jouw baan overnemen, maar zorgen juist voor uitdagender werk en besparen kosten!

Hoe passen andere bedrijven het toe? 

Wat doen andere bedrijven nu al met AI, en welke toepassingen zijn er in jouw vakgebied te bedenken en te vinden? Laat je inspireren door voorbeelden.

Ai In Actie Voorbeelden
PDF – 958,6 KB 608 downloads